9184 Kunsziget Petőfi tér 12. • Tel.: +36 20 / 262 5122 • iskola@kunsziget.hu • OM: 201490
Tisztelt Szülők! Igazgatói fogadóóra kedden és csütörtökön 8:00-10:00 óráig, illetve ettől eltérő időben előzetes telefonon történő bejelentkezés alapján! +36-20/2625122
Iskola télenRajzteremNyelvi labor
English version

Művészettörténeti kalandozások

2017.08.01.
KeresésVissza
Művészettörténeti kalandozások
Játszva tanultak és közben alkottak egy héten át!

Csodálatos tábor, csodálatos alkotásokkal
A Római Birodalom és Arrabona címmel - 2017. július 10-től - július 14-ig - lezajlott művészettörténeti kalandozásaink ez évi epizódja.
Tizenhét kisdiák élte végig a következő programsorozatot. Reggelente 8.00-tól 9.00-ig gyülekeztek. 9.00 órakor kezdődtek a foglalkozások 15.00-ig. 15.00-től 15.15-ig az elkészült művek elpakolása, ill. rendrakás. Ez idő után haza mehetett a táborozó. Ám ha felügyeletet kért, - természetesen maradhatott 16.00 óráig.
 
A hét minden napja arról a feladatról kapta a nevét, amelyet azon a napon készítettünk.
Az első napon, Primavera napján diavetítést láthattak a Római Birodalom épített örökségéről.
Válogatást Róma, Ravenna, Brindisi, Taranto római kori emlékeiből.
Két gipszlapot öntöttünk, amelyekből a későbbiekben síremléket, vagy oltárkövet faragtunk, ill. a nápolyi Tavaszhozó/Primavera freskó ihlette alakot karcoltunk és festettünk.
 
Kedden - Arrabona napján - kirándultunk Győrbe, a római kori emlékeket bemutató Lapidáriumba. Múzeumpedagógusi vezetés után vázlatokat készítettünk a kiállított síremlékekről, oltárkövekről. Kiegészítettük múzeumi élményeinket későbbi korok alkotásaival: a Múzeumházban Lebó Ferenc, győri szobrászművész plasztikáit, valamint az éppen restaurálás alatt álló Székesegyház kincsei közül a Szent László hermát és a Könnyező Szűzanya kegyképet látogattuk meg.
Szerdán, a Római katonák napján sisakot, pajzsot, papírkardot terveztünk, majd készítünk kartonpapírból. Elkészültekor felvettük a római katonák harcoló teknősbéka alakzatát, kipróbálva ezt az akkor nagyon hatékony harcmodort.
A Diadémok napján, csütörtökön ékszereket, nyakéket, fülbevalót formáltunk, vágtunk, függesztettünk hőre szilárduló gyurmából, fémlapokból, rézdrótból, szerelékekkel. Pompásan festettek bennük a kisfiúk is. Ők ajándékba készítették édesanyjuknak.
Péntek a Mozaikok napja. Az utolsó római császárnő, Galla Placídia Mauzóleumának mozaikjaiból válogattunk, terveztünk, „mozaikdarabkákat” vágtunk, majd színgazdag képekké komponáltuk, ragasztottuk. Délután - uzsonna gyanánt - ízes palacsintázásban lehetett részünk. Angyal Borika Édesanyja háromféle töltelékkel, bőséges rakásokban örvendezetett meg bennünket. Éhes gyermek nem, csak domború gyomrocskás távozott a táborból.
Pénteken, búcsúzás előtt, a tábor befejező cselekvéssora a várva-várt, római fegyverekkel vívott csata volt. A rendkívüli fegyelmezettséget, együtt cselekvést igénylő teknősbéka alakzat pénteken felbomlott és hevesen támadó és elszántan védekező párokba futott szét. Időnként a (nem) szégyen a futás, (csak mentő), célzatú taktika is kibontakozott. A hadvezetés stratégiája nem számolt a szakadó pajzsok, lefittyenő sisakok, eltörő kardok fölötti elkeseredéssel… ám a „hadsereg” gyorsan vigasztalódott: szeptemberben restauráljuk a fegyvereket, befejezzük az esetleg el nem készült ékszereket.
A Művészettörténeti tábort Dobrádi Éva tanárnő segítségével, Priskinné Tuller Marianna, földrajz-rajz szakos tanár vezette.
                                                                                                                                               Priskinné Tuller Marianna
2017. 07. 28.                                                                                       képzőművészet tanár